Show menu

Živahno poletje v TIC Vrhnika

25. 8. 2015

Naš prečudni kraj v zadnjih letih počasi, a vztrajno doživlja turistični razcvet. Dokaze za to najdemo tako v številkah, ki razkrivajo povečan obisk, kot tudi na sprehodu skozi Vrhniko. 

Opazimo lahko nove označbe ali informativne table pri pomembnejših točkah in turiste, ki z navdušenjem fotografirajo Kunstljevo vilo ali morda most v Retovju. Mesto pod klancem, kot so ga poimenovali v Dnevniku, se je ne nazadnje na turistični zemljevid Slovenije jasno in glasno postavilo tudi z odlično oceno v turistični izvidnici omenjenega časopisa.

Obiskovalci/turisti take in podobne stvari opazijo – razvijajočo se turistično infrastrukturo, opis kraja v dnevnem časopisju, tudi barvito in jasno razdelano turistično spletno stran ter promocijsko gradivo. Vse to večkrat omenijo med svojim obiskom Turistično informacijskega centra Vrhnika. ''Videli smo vašo spletno stran in bili navdušeni. Zdaj smo se pripeljali, da bi videli izvire Ljubljanice in Tehniški muzej Slovenije.'' Takšni in podobni začetki obiska v TIC-u so vedno razveseljujoči. Nekateri obiskovalci že vnaprej vedo, kaj jih zanima (največkrat izviri, TMS, stolp na Planini, vedno pogosteje pivovarna Human Fish), drugi zastavijo najširše vprašanje: ''Kaj lahko počnemo in vidimo na Vrhniki?'' Te besede poleti pogosto slišimo. Med junijem in avgustom namreč TIC obišče izrazito več tujih turistov kot v preostalih mesecih. V juliju je bila tako skoraj tretjina vseh obiskovalcev iz tujine. V prvi polovici avgusta kar polovica. Veliko je kolesarjev, ki se v našem kraju za nekaj uric ustavijo na poti iz Ljubljane v Postojno ali obratno. Iščejo lepe točke v bližini, kjer bi si lahko malo odpočili in imeli piknik ali morda skočili v vodo in malo zaplavali. Pogosto nas obiščejo tudi turisti, ki gredo na počitnice na hrvaško obalo ali se od tam vračajo. Na Vrhniki se ustavijo, povprašajo o možnostih sprehoda in prosijo za kakšen namig, kje si lahko privoščijo kaj okusnega za kosilo.

Poletne mesece zaznamujejo šolske počitnice in zato na vrhniških ulicah ne vidimo veliko šolarjev, ki v skupinah živahno korakajo proti Cankarjevi spominski hiši ali k izvirom. Vendar so ti isti meseci v TIC-u še posebej razgibani – vsak dan tu ustavljajo obiskovalci iz celega sveta. Največ je Nemcev in Italijanov, sledijo Francozi in Španci, obiščejo pa nas tudi Nizozemci, Danci, Američani, Britanci, Avstralci … Vsak od njih prinaša s seboj svojo zgodbo, pove, kaj ga je prineslo v Slovenijo in na Vrhniko, in vsakemu od njih v TIC-u z veseljem razkrijemo zgodbo našega prečudnega kraja. Zgodbo Ivana Cankarja, izvirov Ljubljanice, Ljubljanskega barja, zgodbe iz preteklosti in uspešne zgodbe iz sedanjosti. Vse, kar zaznamuje Vrhniko kot posebno in odkrivanja vredno destinacijo.

Janja Furjan