Show menu

Živahen Cankarjev dan ob njegovi spominski hiši

12. 5. 2015
10. maj, dan rojstva našega največjega pisatelja, smo v sklopu Cankarjevih dni proslavili na prav poseben način. 

Živahno je bilo pred Cankarjevo spominsko hišo že v jutranjih urah. Tako lepega, s soncem obsijanega jutra, bi si ob obletnici njegovega rojstva lahko samo želeli. Ob 9. uri se je zbralo 25 obiskovalcev, ki so se podali na brezplačno vodenje Po poti Cankarjeve mladosti. Najprej so si z zanimanjem ogledali spominsko hišo, v kateri so na ogled postavljeni raznoliki delčki Cankarjevega življenja. Ob zgodbah iz njegovega otroštva, življenja na Dunaju in mnogih drugih, ki so nas v lepem jutru prevzemale in nas odnesle stoletje nazaj, so si obiskovalci lahko privoščili tudi kavo, ki jo na Vrhniki pražita Katja in Omar Escobar, slovensko-honduraški par.

Zatem so se nekateri podali po Vrhniki, kjer so zgodbe nadaljevali ob Ljubljanici, spomeniku in na točkah, kamor so se Cankarjevi selili po požaru rojstne hiše, drugi pa so se zadržali pri hiši in poskusili Cankarjevo čokolado, odlično kombinacijo vrhniške kave in kakava (naprodaj v TIC Vrhnika). Čez dan se je v hiši zamenjalo preko 100 ljudi.

Nadaljevali smo s programom za najmlajše, kjer so otroci preko zgodbe spoznavali način tiskanja s svinčenimi črkami. Pomagali so odtisniti Cankarjev stavek »Narod si bo pisal sodbo sam«. Odtis so lahko odnesli domov, pomen natisnjenega pa bodo verjetno razumeli, ko bodo malo starejši. Cankarjev dan se je zaključil z branjem odlomkov iz pisateljevih del. Z besedami našega največjega slovenskega pisatelja je dogodek otvorila Marija Iskrenović, nato pa so nam odlomke iz različnih del brali osnovnošolci iz OŠ Ivana Cankarja Vrhnika. Dogodek sta vsak s svojim odlomkom zaključila Rasto Jakič in Damjan Debevec. 

Pestro nedeljsko dogajanje si lahko ogledate tudi na fotografijah ...