Show menu

Vrhnika na festivalu v Gonarsu

14. 4. 2015

V Gonarsu je v nedeljo, 12. aprila, potekala tradicionalna zabavna prireditev »Festa delle Rondini« (»Praznik lastovic«), ki jo organizira lokalno združenje trgovcev in obrtnikov pobratene občine Gonars. 

Na povabilo župana Gonarsa so se srečanja v organizaciji Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika udeležili župan Vrhnike, g. Stojan Jakin, pevski zbor Nauportus musica ter Košarkarski klub Vrhnika z ekipo starejših pionirjev. V uradnem delu skupnega programa sta navzoče najprej nagovorila župan gostiteljev, Marino del Frate, ter vrhniški župan. Mesti letos obeležujeta 40-letnico pobratenja. Oba župana sta z ozirom na dogodke iz zgodovine poudarila velik pomen pobratenja in izrazila željo po dobrem sodelovanju tudi v prihodnje. V uradnem delu prireditve sta se jima v nagovorih pridružila tudi predsednica združenja trgovcev in obrtnikov, ga. Barbara Strizzolo, ter podpredsednik regionalnega sveta Furlanije-Julijske krajine, g. Paride Cargnelutti. Otroški pevski zbor iz Gonarsa je zapel vse tri himne; tudi slovenska jim ni delala težav. Nato je nastopil vrhniški pevski zbor Nauportus musica in požel veliko odobravanje publike. Sledila je povorka po ulicah Gonarsa, na čelu katere je godba iz Gonarsa poskrbela za atraktivne točke z zastavami. V nadaljevanju sta se v prijateljski tekmi pomerili ekipi starejših pionirjev košarkarjev iz pobratenih mest. Tekma je bila ves čas borbena in napeta do zadnje minute, ko so domačini premagali goste s 73:68. Ekipi sta se strinjali, da se ponovno pomerita v času Argonavtskih dni.

Sledilo je druženje in ogled prireditve. »Praznik lastovic« je sejemska prireditev, ki je podobna programu na Stari cesti v času vrhniških Argonavtskih dni, kjer se predstavijo in svoje izdelke prodajajo številni lokalni trgovci in obrtniki. Tudi Vrhnika se je s promocijskim materialom predstavila na eni izmed stojnic in vzbudila radovedne poglede mimoidočih. Sicer pa je bilo na prireditvi izdatno poskrbljeno za lokalno kulinariko, sproščeno vzdušje in druženje. Prijateljski odnosi med mestoma se bodo ponovno tkali čez dva meseca. (mz)

Več fotografij z obiska v Gonarsu si lahko ogledate v fotogaleriji.