Show menu

Poiščite poeta v sebi!

21. 3. 2015
Leta 1999 je UNESCO razglasil 21. marec za Svetovni dan poezije, dan, ko praznujemo vse, kar nam poezija nudi in vse verze, ki so bili kdaj spisani, zrecitirani ali domišljeni. 

Danes je tudi dan, ko ste lahko za zapis verza nagrajeni - v 1.200 lokalih po vsem svetu vam bodo v zameno za verz brezplačno postregli s kavo. Tudi v 15 lokalih po Sloveniji! Lokale, ki so se akciji pridružili, lahko preverite na facebookovi aplikaciji #PayWithAPoem. Vabljeni tudi, da z nami delite verze na naši Facebook strani ali Twitter profilu s pripisom #svetovnidanpoezije ter tako skupaj z nami obeležite ta posebni praznik vseh poetov sveta.

Poet pa je bil, in prav je, da se na to danes spomnimo, tudi Ivan Cankar. V svojih začetnih ustvarjalnih letih se je poeziji posvečal z enako vnemo kot prozi in dramatiki. Leta 1899 je bila celo izdana njegova pesniška zbirka - Erotika - in sprožila ogorčen odziv tistih, ki niso bili tako naprednega mišljenja, kot on sam ... V pečeh ljubljanske škofije naj bi zgorelo kar 700 izvodov zbirke. Ko v današnjem času beremo te iste Cankarjeve pesmi, delujejo povsem nedolžno in nadvse romantično. Prepričajte se sami - izposodite si zbirko v knjižnici ali jo preberite na spletu. Danes je pravi dan za branje poezije!