Show menu

Gregorjevo 2017

V soboto, 11. marca, smo pozdravljali pomlad in po potoku Bela spuščali gregorčke. 
Kot je zdaj že v navadi, so v Domu upokojencev Vrhnika najprej potekale delavnice izdelovanja gregorčkov. Najmlajšim so pri izdelavi pomagali člani Turističnega društva Blagajana (ki so priskrbeli tudi material) in člani Modelarskega kluba Vrhnika. Nastale so barvite in z otroško domišljijo izpopolnjene ladjice in plavajoče hiške. Otroci so komaj čakali, da jih vidijo pluti.
Po 17. uri smo se v koloni odpravili proti potoku Bela, vodil pa nas je kar sam sv. Gregor. Gasilci, člani PGD Vrhnika, so varno spustili gregorčke v vodo, kasneje pa so jih niže ob potoku vrnili v roke njihovim lastnikom. Za varnost so poskrbeli člani PGD Stara Vrhnika. Pogled na gregorčke, ki so pluli po Beli, je bilo res prav posebno doživetje. 
Prijetno druženje se je nadaljevalo ob stojnicah, kjer so udeleženci lahko uživali v lokalnih dobrotah. Zanje se moramo zahvaliti članicam Društva kmečkih in podeželskih žena Vrhnika, za nemoten potek prireditve pa članom Društva ljubiteljev narave in običajev Notranjske. Za veselo vzdušje so skrbeli člani ansambla Presenečenje in Vito Skvarča, otroški program z lutkami je pripravil Boris Kononenko.
Na običaj zanašanja luči v vodo smo se na Vrhniki spomnili že 12. leto zapored. 
(foto: Gašper Tominc)
Gregorjevo na Vrhniki 2017