Show menu

4. Festival kave Vrhnika 2019

Vrhnika je za en dan ponovno postala prestolnica kave

V sklopu Cankarjevih dni smo na Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika v sodelovanju z Escobar pražarno vrhunskih kav, Občino Vrhnika, JP KPV, d. o. o,. ter Klubom Vrhniških študentov organizirali dogodek, ko na Vrhniki pokažemo, kako se lahko skodelica kave poveže s hrano, pijačo, unikatnimi izdelki, glasbo in ustvarjanjem.

Na stojnicah so najrazličnejši ponudniki točili dišeče napitke, drugi so vabili s slastnimi sladicami, tretji pa pokazali svojo umetniško žilico. Kavni okusi so se tako prepletli na 1001 način, vrhunski chef Janez Bratovž je povezal kavo in kulinariko, Prvi Cupping maraton je poskrbel za okušanje več kot 30 kav z različnih koncev sveta, dan za Skodelico kave je začinila tudi glasba skupine Brencl banda, piko na i pa so dodali obiskovalci, ki so dopoldan do zadnjega kotička napolnili park pred Cankarjevim domom. Kava je edinstven napitek, saj ji ni podobna nobena pijača. Spremlja nas vsak dan in za marsikoga je nepogrešljiva poživitev ali celo priboljšek, ki nam polepša dan. Gre za kompleksno prepletanje arom in okusov. Svetovno slavo si je pridobila zaradi kofeina in njenih poživljajočih učinkov. Z globalizacijo je postala del množične potrošnje. Kavo lahko pijemo kjerkoli in kadaroli. V zadnjem obdobju kavno industrijo prebuja trend tretjega vala, ki v ospredje postavlja proizvodnjo visoko kakovostnih specialnih kav. Tako se je kava postavila z nivoja vsakdanje dobrine ob bok vrhunskim produktom, kot so izbrana vina, piva, siri, čokolade … Vse več ljubiteljev kave zanima tudi njen okus. Okusna skodelica kave preseneti. Dober okus je tisti, ki pitje kave spremeni v užitek, pitje kave dobi širše in popolnoma drugačne razsežnosti od zgolj hitrega srka kofeina. Tudi Festival kave Vrhnika je dogodek, ki je v prvi vrsti namenjen predstavitvi slovenskih mikropražarn kave in butičnim blagovnim znamkam, ki so na tak ali drugačen način povezane s kavo. 

Kava in kulinarika rdeča nit letošnjega festivala 
V soboto, 25. maja, so številni ljubitelji dobre kave svojo jutranjo skodelico v domači kuhinji zamenjali za obisk četrtega Festivala kave Vrhnika. Nad celotnim dogodkom je ves dan bdela ekipa Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, na številnih stojnicah so svoje izdelke predstavljali in ponujali zanimivi ponudniki dobre kave, kavnih napitkov, kavnih sladic, prigrizkov in drugih izdelkov, ki so tako ali drugače povezani s kavo. Letos se je predstavilo rekordno število ponudnikov, kar dokazuje priljubljenost festivala pri razstavljavcih in obiskovalcih. Kavopivci so lahko kavo pri ponudnikih degustirali z nakupom kupončkov, poleg kave pa so bile na voljo tudi številne dobrote, od malih prigrizkov, koktajlov, burgerjev, piva, sladic, palačink … Vse z dodatkom kavnih not. Kava v povezavi s kulinariko in pivom je bila tudi rdeča niz okrogle mize, za katero so sedli moderator Noah Charney, odličen slovenski kuharski mojster Janez Bratovž in vrhniški mikropivovar Matthew Charlesworth iz pivovarne HumanFish. Zaključila se je z degustacijo kavnih prigrizkov izpod rok chefa Bratovža in kavnega piva Full Irish Breakfast Ale, ki so ga za to priložnost zvarili v vrhniški pivovarni.
Maraton okušanja kave 
Okušanje kave, mednarodno uveljavljeno tudi kot coffee cupping oziroma coffee tasting, je opazovanje in prepoznavanje okusov in arom v kuhani kavi. To je profesionalna praksa, ki jo vsakodnevno uporabljajo v industriji kave, lahko pa jo izvaja vsakdo, ki želi preko lastnih senzornih zaznav izvedeti več o značilnostih kav z različnim geografskim poreklom in o različnih kavnih mešanicah. Letos je lokalna pražana Escobar v okviru festivala organizirala prvi Maraton okušanja kave. Ker je okušanje potekalo skoraj ves dan in se je na mizi za okušanje zamenjalo več kot 25 vzorcev kav iz različnih kavnih nasadov in iz petih različnih držav, je bilo okušanje res maratonsko. Namen maratona je bil seznaniti kavopivce s protokolom okušanja kave, kako prepoznati različne arome in okuse preko vonjanja in glasnega »srkanja« kave, s čimer se analizira oziroma prepoznava posamezne komponente kot so tekstura, sladkobe, prisotnost naravnih kislin, pookus ter njihova uravnoteženost v skodelici kave. Udeleženci so tako preko lastnih senzornih zaznav spoznali raznolikost okusov kave, na katere vplivajo različen izvor, različne sorte ter različne metode procesiranja kave. Na mizi za okušanje je pražarna Escobar čez dan predstavila letošnji pridelek iz Gvatemale, kave iz Jemna, ki uspevajo na nadmorskih višinah več kot 2000 m, nekaj najboljših kav iz kooperative Aruco iz Hondurasa, kave iz Brazilije in Paname, med katerimi so bile tudi kave sorte geisha, ki spada med najbolj cenjene sorte kav ter preseneča z močno aromo in sadnimi toni v okusu. 

Zanimiv spremljevalni program 
V popoldanskem delu festivala so dežne kaplje umirile dogajanje ob stojnicah, vendar so najbolj zagrizeni kavoljubci vztrajali do konca. Čeprav se Vrhnika po številu prebivalcev ne more postaviti ob bok velikim evropskim kavnim prestolnicam, je za en dan ponovno postala kavna prestolnica, saj je dogodek z vsebino in ponudbo predstavil svetovne kavne trende. Dan za Skodelico kave na Vrhniki je začinila tudi glasbena spremljava Brencl bande, otroci so lahko izdelali svoj kavni mozaik, kavni lonček, obesek za ključe iz kavnih zrn ali risali s kavo v ustvarjalnem kotičku. Festival sta popestrili tudi razstava kavnih ilustracij in delavnica akvarela Mateje Pivk za mlade in mlade po duši. Naslednje leto se približuje že peti festival kave in komaj čakamo, da vas bomo zopet lahko povabili na tako edinstven dogodek, ki zbliža oboževalce dobre pijače in hrane. 

Katja in Omar Escobar, Lina Celarc, foto: Mateja Pivk, Art In Foto