21. junij – Tudi letos
je omamno dišalo
na Stari cesti, kjer je
potekal tako imenovani
Dionizov petek oziroma
»Južna na Stari cesti«.
Domača društva, organizacije, gostinci in podjetniki so
postavili stojnice, na katerih
so s svojimi kuharskimi mojstrovinami razvajali obiskovalce. Ti so morali za hrano
odšteti 2 evra, zbrana sredstva pa bo organizator, Zavod
Ivana Cankarja Vrhnika, namenil Turističnemu društvu
Blagajana Vrhnika, ki se loteva obnove starega mlinskega
kolesa. Hkrati s kulinaričnim
sejmom je potekal tudi sejem
domače in umetnostne obrti,
v večernih urah pa je bilo na
več lokacijah poskrbljeno za
živo glasbo. Utrip Stare ceste
so dopolnjevale različne spremljevalne dejavnosti, kot na
primer 2. dobrodelni frizerski
maraton, plesne aktivnosti Plesne šole 5-ka, povorka pihalnih
orkestrov, svetovno prvenstvo
v brkelcu, cirkuške delavnice,
dino delavnice in delavnice
Modelarskega kluba Vrhnika,
Cankarjev kotiček… Poseben
pečat je prireditvi dal tudi najdaljši vrhniški štrukelj na svetu,
ki ga je na ulici kuhala zasedba
Koče na Planini ter lokalnega
planinskega društva, in je letos meril rekordnih 28,2 metrov.
A to ni bil edini kulinarični
rekord tega večera – streljaj
stran, na Jelovškovi, je pri gostilni Etno Leskovac potekala
»Leskovačka fešta« s trubači iz
Guče, fenomenalnim Ćirotom
in orjaško pleskavico, ki je tehtala kar 30 kg. Brezplačno so
jo razdelili med občinstvo, ki
je lahko hkrati seglo tudi po
kakšnem od promocijskih materialov mesta Leskovac, saj je
Cankarjevo mesto skupaj z gosti iz Leskovca in Guče obiskala
tudi njihova lokalna turistična
organizacija, visoki predstavniki Regije Zahodna Srbija ter
srbske turistične organizacije.
Tako na Stari cesti kot na
Jelovškovi ulici se je dogajanje
zavleklo še dolgo v večer. Pred
vinotočem Oblak je potekalo
plesno tekmovanje (slavil Damjan Gutnik in njegova lepša
polovica), pri Urški je Boris
Subotič postal mister večera,
v vialetu so odmevale karaoke,
kjer je slavila Špela Pečar, pred
Mantovo pa je igrala zasedba
Milizza. Kot bi dejali: bilo je
veselo in sladko.
Gašper Tominc, foto: GT