Štruklji so ena
najbolj značilnih in razširjenih jedi v Sloveniji. Vrhniška posebnost so štruklji z nadevom iz suhih sliv, ki bodo kot
glavna jed ali sladica teknili še tako zahtevnemu sladokuscu. Pridite in se
prepričajte tudi sami!
Pripravimo vlečeno
testo iz olja, jajca, mlačne vode, soli in pol litra moke. Za nadev posebej
skuhamo suhe slive. Ko so kuhane, jim odstranimo peške in jih razrežemo. Vanje
vmešamo veliko žlico spenjenega masla in smetano. Najboljša je tista, ki jo
posnamemo s kuhanega mleka. Če se nam zdi preveč gosta, lahko dodamo žlico
slivove marmelade. Z nadevom namažemo valjano testo, zvijemo in ga v prtiču
skuhamo v slani vodi. Kuhane štruklje razrežemo in zabelimo z drobtinami,
prepraženimi na maslu. Dober tek!
Jed lahko naročite v gostilnah Bajc, Bistra, Cankarjev hram in Pri Kranjcu, v Gostilnici Stara Kašča ter v Koči na Planini nad Vrhniko.