Show menu

Drnovšek, Tito, Napoleon …

Pohajkujte po hribih, ki so jih obiskali tudi veliki voditelji!
Utrdba Rupnikove linije na Zaplani
Rimski vojščak (z dogodka Rimski dan na Zaplani)
Rimski vojščak (z dogodka Rimski dan na Zaplani)
Rimski zid (Claustra Alpium Iuliarum)
Rimski zid (Claustra Alpium Iuliarum)
Utrdba Rupnikove linije na Zaplani
Utrdba Rupnikove linije na Zaplani
Utrdba v gozdu
Utrdba v gozdu

Zaplana je vas zahodno od Vrhnike, razprostrta po gričih in hribih vzhodnega Rovtarskega hribovja in sestavljena iz množice manjših zaselkov. Je kraj, ki privlači tudi voditelje narodov. Tu je svoj mir iskal bivši predsednik Republike Slovenije Janez Drnovšek, obiskal jo je Tito, po nekaterih virih pa celo Napoleon.

Območje ima pomembno vojaško­-strateško lego že od antičnih časov dalje. Tako so na pobočjih še dandanes vidni ostanki rimskega obrambnega zidu (Claustra Alpium Iuliarum), zgrajenega v 3.­ in 4. st. n. št., ki naj bi branil Rimski imperij pred vdori vzhodnih ljudstev. Na območju občine Vrhnika je zid dolg več kot 10 km, širok 1 m in visok 2 do 3 m. Sega od Zaplane pa vse do Pokojišča.

V času pred drugo svetovno vojno je bila na Zaplani grajena Rupnikova linija, sistem utrdb, ki jih je Kraljevina Jugoslavija začela graditi na ozemlju zahodne Slovenije v pričakovanju italijanskega napada. Ime je linija dobila po jugoslovanskem generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku. Obrambna črta na ozemlju današnje Slovenije sicer ni nikoli sodelovala v neposrednih spopadih, saj je bila zaradi umika jugoslovanske vojske zapuščena še pred splošnim italijanskim napadom. Vlogo in delovanje bunkerjev lahko pobliže spoznate, če se podate po tematski poti Rupnikova linija.

Na hribu Strmica na Zaplani so pred vojno gradili veliko podzemno utrdbo, ki ni bila dokončana. V 70-ih letih je bivša JLA tam nato zgradila protiletalsko raketno bazo, danes pa je tam vadbišče Slovenske vojske.

Titov obisk Zaplane

Vrhniko je kar štirikrat obiskal Josip Broz Tito, ki je potoval tudi z Naserjem in nekaterimi drugimi velikimi imeni takratne politike.  Vrhničani so ga vedno sprejeli z navdušenjem in zasuli s cvetjem. Zgodilo pa se je tudi, da si je ob obisku zaželel pristne domače hrane in je skrenil na Zaplano, na kratek postanek …

Anekdota