Show menu

Dionizov petek znova zvabil Vrhničane na ulico

23. 6. 2018

Vrhnika, 22. junij – Argonavtski dnevi se začnejo pompozno in veselo, zato je prav, da se tako tudi poslovijo. Resda v petek festival še ne jemlje uradnega slovesa, a prireditve gredo h koncu. Tedaj v sklopu tradicionalnega Dionizovega petka oživi Stara cesta, kjer se kuha, dobro je in pije, na izbiro pa je tudi kopica izdelkov domače in umetnostne obrti. 

Letos je dogodku sprva že slabo kazalo, kajti dopoldne je lilo kot z škafa, temperature pa so se spustile pod 15 stopinj. A popoldne se je nebo razjasnilo, sončni žarki so privabili na Staro cesto na stotine domačinov in drugih. Med drugim velja omeniti, da je Planinska koča na Vrhniki tudi letos kuhala orjaški - 22 metrski vrhniški štrukelj in da so se obiskovalci lahko ponovno pomerili v igri brklc (letos je prvak postal Blaž Gutnik). Dogajanje je bilo popestreno z različnimi animacijskimi delavnicami za za odrasle in otroke, denimo s "Cankarjevanjem", kjer so brali, deklamirali pisateljeva dela, risali njegove portrete ali pa na primer Plesna šola 5-ka, ki je neumorno preplesavala z mladimi, priča smo bili mimohodu mažoretk, vrhniške in gonarške godbe. Na odru so si mikrofone podajale različne skupine in ansambli, zbrane sta nagovorila tudi župan Stojan Jakin in župan pobratene občine Gonars Marino Del Frate.

Preden se je večer prelevil v noč, se je Boštjan Koprivec iz ZIC Vrhnika, ki je bil organizator dogodka, zahvalil sodelujočim društvom in organizacijam ter razglasil še vsoto zbranih sredstev, ki jih bodo namenili v dobrodelne namene – za Aida in Amarja (obiskovalci so morali za pokušino hrane kupiti kupon v protivrednosti enega evra). »Zbrali smo za 1.386 € kuponov. Od tega gre v dobrodelne namene 416 €, ostalo dobijo tisti, ki so kuhali na stojnicah za povrnitev stroškov materiala. S tem želimo vzpodbuditi sodelujoče, da bi bilo na prireditvi v prihodnje več gostinske ponudbe, saj že leta opažamo, da je med obiskovalci še veliko povpraševanja po hrani – tudi potem, ko jo že zmanjka na stojnicah,« je povedala Marija Zakrajšek, odgovorna za turizem na Vrhniki in vodja festivala Argonavtski dnevi.

Gašper Tominc, foto: GT