Show menu

Odkrivanje kulturne dediščine rimskega zidu na Zaplani

22. 9. 2017

V gozdu na Zaplani pri Vrhniki se skrivajo arheološki ostanki rimskega zidu iz 3. stoletja, ki je dolga stoletja sameval v pozabi, obrasel z drevjem, grmičevjem in podrastjo. Zdaj ga spet želimo predstaviti krajanom, popotnikom in obiskovalcem ter vsem, ki se navdušujejo nad še neodkritimi biseri zgodovine. Priložnost za to bo že v soboto, 30. septembra. Prijazno ste vabljeni, da se nam pridružite na Cesarskem vrhu pri Zaplani in nam pomagate skrčiti dostop do te antične gradnje in jo očistiti rastja. To bo hkrati tudi priložnost, da strokovnjakom prisluhnete o pomenu, ki ga ima zid z utrdbenimi stolpi za našo skupno kulturno dediščino in se seznanite o predvidenem trasiranju nove pohodniške poti na tej lokaciji.

Vsi zainteresirani za delovno akcijo se oblecite v trpežna oblačila in obutev, s seboj prinesite delovne rokavice, drobno orodje, ki ga imate doma (škarje za obrezovanje, grablje, vejniki, žage …) in – dobro voljo. Nekaj orodja in rokavic bomo priskrbeli tudi mi.

Zbrali se bomo 30. septembra ob 9. uri pri avtobusni postaji Cesarski Vrh na Tržaški cesti. Končali bomo predvidoma ob 13. uri in se skupaj okrepčali v bližnjem gostišču Mesec.

Zaradi lažje organizacije se nam prostovoljci in prostovoljke javite na telefonsko številko 031 605 350, kjer dobite tudi vse dodatne informacije. V primeru dežja bomo akcijo izvedli teden dni pozneje, 7. 10. 2017.

Akcijo organizira Zavod Ivana Cankarja v sklopu projekta CLAUSTRA+ Čezmejna destinacija kulturnega in zelenega turizma Claustra Alpium Iuliarum.