Show menu

Na Zaplani odprli tematsko pot »Rupnikova linija«

18. 7. 2016

Zadnji dan Argonavtskih dni, v nedeljo, 26. junija 2016, je organizator, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, poskrbel tudi za zanimivo novost in hkrati turistično pridobitev v občini. Več mesecev je namreč pod okriljem ZIC-a nastajala nova tematska pot »Rupnikova linija«, ki na zanimiv in slikovit način razlaga vlogo in delovanje bunkerjev na Zaplani v času pred drugo svetovno vojno.

Omenjeno nedeljo je tako na Zaplani potekal voden pohod po novo vzpostavljeni tematski poti, ki se ga je udeležilo približno 100 pohodnikov. Te je na začetku pozdravil župan, ki se je ob tem tudi zahvalil lastnikom parcel. Prav sodelovanje lastnikov (še posebej Franca in Žige Jazbarja) je veliko pripomoglo, da je bila pot urejena v kratkem času ter da je speljana tako, da je z vidika obiskovalcev optimalna: enostavna, pregledna in prijetna

Med samim vodenjem so se udeleženci pohoda seznanili s sistemom gradnje in uporabe železobetonskih vojaških objektov – bunkerjev, ki so bili zgrajeni  l. 1941 vzdolž takratne rapalske, jugoslovansko-italijanske meje. Ogledali so si lahko tudi notranjost nekaterih še ohranjenih bunkerjev, ki jih italijanska vojska po zasedbi tega ozemlja kljub načrtnemu uničevanju ni porušila. Po ogledu so se obiskovalci okrepčali z Rupnikovo mineštro, za katero je poskrbela gostilna Mesec.

Pri projektu vzpostavitve tematske poti so sodelovali: Matevž Grošelj, Roman Novak, Mateja Saksida in Marija Zakrajšek, za prevode sta poskrbela Katarina Oblak Brown in Kevin Brown, avtor ilustracij pa je Marijan Pečar. Pot je dolga tri kilometre in pol, ima 150 metrov višinske razlike, vmes pa si na klopcah dvakrat lahko naberemo novih moči. 

Pot lahko pričnete pri Gostišču Mesec na Zaplani.