Show menu

Cankarju bi jih prav polžasto zavihalo

16. 5. 2016
Če drži zapis iz neke spletne strani, da so se Cankarju vihali brki od kave, bi po obisku sobotnega Festivala kave v osrednjem kulturnem hramu Vrhnike imel prav polžasto zavite. Eksplozija okusov izvirajočih iz črne omame, ki spremlja človeštvo že dobrih tisoč let, je privabila na stotine ljudi, ki se po besedah sogovornikov niso vračali razočarani. Bili so si enotni: ideja o tovrstnem festivalu je dobra, organizator, to je Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, jo mora ponoviti.

Slabo vreme je malce ponagajalo, sicer bi bile stojnice na zelenici pred Cankarjevim domom, tako pa so zasedle vsa prosta mesta v njem. A obiskovalcem ta dan to niti ni bilo tako mar, kajti omamna aroma, zaradi katere so drli skozi vrata, je bila veliko višje na njihovi prioritetni lestvici kot trenutno udobje. In imeli so kaj videti ter preskusiti. Že na ploščadi pred domom jih je čakala mobilna stojnica s turško kavo, zraven so pekli pišančji burger s kavo in na kavi karamelizirano slanino s polento. Tudi Zavetišče na Planini se ni izneverilo okusom kave, ko je v zameno za prostovoljne prispevke za novo kočo, med mimoidoče ponujalo palačinke s kavo. 


»Najbolje je, ker lahko za drobiž okušamo degustacijske skodelice kav,« je komentiral dogajanje Miro iz Polhovega Gradca. Obiskovalci so namreč za borih 50 centov lahko kupili kupon, ki jim je omogočil enkratno degustacijo. Pa da ne boste mislili, da so bile odmerjene količine za degustacije pičle – kje pa. Porcije so bile »normalne«, nemalokrat večje kot bi pričakovali. Notranjost kulturnega hrama je bila nabito polna kavnih arom. Največ gneče je bilo – logično – okoli stojnic s kavnimi napitki, kjer so na svoj račun prišli tudi tisti z najbolj zahtevnim okusom, kajti na voljo je bilo ogromno »norih« variant, v katerih so se prepletale kreativnost, strokovnost in izbran okus barist. Tu velja omeniti vrhniško pražarnico kave Escobar, ki je prva mikropražarna v Sloveniji, kjer so začeli pražiti kave iz segmenta specialnih kav (Specialty Coffees). S svojo ponudbo je še enkrat upravičila svoj sloves vrhunskosti. Obiskovalci so med drugim lahko segli tudi po temnem pivu z okusom kave, po kavnih nadomestkih, ki ne vsebujejo kofeina in so jih nekoč zaradi pomanjkanja prakticirali naši predniki, na primer žir, žito, cikorija… celo najmlajši so lahko poskusili tako imenovani otroški kapučino s sadnimi okusi. Nedaleč stran so se na stojnici Gostišča Bajc znašli tudi muffini, cake popsi s Cankarjevo podobo in druge slaščice. »Njami, še bi mami,« so se hudomušno muzali otroci, ko so zagrizli v njihove kolačke. Čist v kotu, na koncu razstavnega prostora, je bil še Ivanov kotiček z nostalgično hišno opremo, kjer so se lahko obiskovalci v miru usedli in srebali kavo… 


Da ne bi dan minil samo v senci hedonističnega uživanja, je organizator ponudil še nekaj delavnic, med drugim hitri tečaj okušanje različnih kav, pa umetnost izdelovanja podob na penici kave (tako imenovani Latte Art) in pa izdelovanje kavnega tiramisuja. Za otroke so pripravili še lutkarsko predstavo TD Blagajana ter delavnico ustvarjanja iz kavnih zrn. 


»Škoda ker je organizatorju ponagajalo vreme,« je komentiral dogajanje Jani iz Ljubljane, ki je za festival slišal na radiu, ter dodal, »definitivno je dogodek vreden obiska. Upam, da ga bo organizator v naslednjih letih še nekoliko razvil in da postane primerljiv s festivalom čokolade v Radovljici.« Kulinaričnega opismenjevanja ni nikoli preveč, sploh tako izbranega, kot ga ponujajo tovrstni festivali, zato organizator za naslednje leto že obljublja »še večji« in »še boljši« festival.

Gašper Tominc, foto: GT