Show menu

Po Beli spustili na desetine gregorčkov

15. 3. 2016
Letošnji spust gregorčkov po potoku Bela je potekal prav na Gregorjevo, ko naj bi preganjali temo in se veselili pomladi ter daljših dni. Dogajanje je bilo še malce bolj posebno, ker smo se javljali v živo v 2. program TV Slovenija. 
Delavnice v Domu upokojencev Vrhnika
Delavnice v Domu upokojencev Vrhnika
Otroci so lahko klepetali z Ivanom Cankarjem
Otroci so lahko klepetali z Ivanom Cankarjem
Vsako leto po Beli spustimo več gregorčkov
Vsako leto po Beli spustimo več gregorčkov
Pogled na plavajoče ladjice ...
Pogled na plavajoče ladjice ...

Dogajanje je potekalo po ustaljenem redu ...  Otroci so najprej so v Domu upokojencev Vrhnika izdelovali gregorčke; za delavnice je poskrbelo TD Blagajana, »težje orodje« pa so prinesli člani vrhniškega modelarskega društva. V Domu so jih nato lahko dali tudi v ocenitev strokovni tričlanski žiriji, ob večernem mraku pa so jih po blagoslovu spustili po potoku Bela

Po besedah organizatorja je bilo prijavljenih gregorčkov okoli 150, veliko otrok pa jih je spustilo v vodo tudi mimo prijave, tako da lahko mirne vesti zapišemo, da je zimsko temo odganjalo preko 200 plovil. Nekatere od njih so bile prave umetnine, pogled na z lučkami osvetljeno Belo pa je bilo posebno doživetje. Ni čudno, da ta družinska prireditev, ki poteka enajsto leto zapored, privablja vedno več ljudi. Letos jih je bilo okoli sedemsto in je ena večjih družinskih prireditev na Vrhniki. 

Posebno noto letošnjemu dogajanju je dala ekipa RTV Slovenija, ki je na drugem programu imela popoldanski vklop v živo s prizorišča dogajanja. Organizator se je zato potrudil, da je bilo dogajanje še toliko bolj pestro in živahno kot pretekla leta: med obiskovalci se je sprehajal sv. Gregor, otroke je nagovarjala lutka s podobo Ivana Cankarja. Stojnico so postavili vrhniški planinci, ki so promovirali gradnjo nove koče, podlipske kljekljarice pa so prikazale del tamkajšnje kulturne dediščine, ki jo je nekoč spodbujala Julka Fortuna. Žene in dekleta iz vrhniškega Društva kmečkih in podeželskih žena so z dobrotami sladkale mimoidoče. Vrhniške štruklje sta predstavili gostilnica Stara Kašča in gostilna Bajc; le-ta je med drugim ponujala tudi Cankarjevo skodelico kave. Na stojnici Društva ljubiteljev narave in običajev Notranjske so lahko mimoidoči poskusili domače mesnine, krajevna skupnost pa je med mimoidoče delila žlahtno kapljico. Ne gre spregledati še pomoči vrhniških gasilcev, ki so v vodo podajali plovila in jih na koncu iz nje tudi pobirali. Za živo glasbo so poskrbeli Društvo Hic et Nunc, Vito Skvarča, Trl'ce, FS Šumnik in Ansambel Presenečenje. Organizator celotnega dogajanja je bil Zavod Ivana Cankarja Vrhnika v sodelovanju z omenjenimi društvi.

(besedilo in foto: Gašper Tominc)

Vabljeni k ogledu posnetka oddaje Slovenija danes - Vrhnika, Gregorjevo in celotne fotogalerije Gregorjevo 2016.