Show menu

5. FESTIVAL VRHNIKA

Sv. Trojica,

FESTIVAL VRHNIKA PRAZNUJE 5 LET!

Zadnji vikend v septembru bo letos že petič potekal Festival Vrhnika. Kot vsako leto do sedaj se bodo v prijetnem ambientu cerkve na Sveti Trojici, ki jo je opeval že Ivan Cankar, v treh koncertnih večerih predstavili vrhunski vrhniški in gostujoči glasbeniki. Zanimiv glasbeni program bodo dopolnila Cankarjeva besedila v recitaciji radijskega novinarja Petra Franka. Vstop na koncerte je brezplačen, število poslušalcev pa je znotraj cerkve, zaradi ukrepov v povezavi s koronavirusom, žal omejeno na 50 ljudi. Rezervacije za vsak koncert posebej sprejemamo na mailfestivalvrhnika@gmail.com (sporočite ime in priimek, naslov stalnega prebivališča in telefonsko številko), zunaj cerkve pa bo postavljeno ozvočenje, tako da boste koncert lahko spremljali tudi na prostem. Preberite si več o letošnjih nastopajočih, spremljajte pa nas tudi na Facebook strani Festival Vrhnika.

Tako lepega števila kvalitetnih glasbenikov iz Vrhnike in okolice zagotovo ne bi bilo brez Glasbene šole Vrhnika, v kateri je večina nastopajočih začela svojo glasbeno pot. Na letošnjem otvoritvenem koncertu, v petek 25. septembra, se bo Glasbena šola Vrhnika predstavila s svojimi trenutnimi učenci: Trio Grazioso ter solo pevci Nino Koritnik, Žana Erznožnik in Petra Nagode. Isti večer bo nastopil tudi bivši učenec Glasbene šole Vrhnika, baritonist Peter Grdadolnik (1999), ki študira solo petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Matjaža Robavsa. Predstavil se bo v zanimivi kombinaciji s harmoniko v rokah Jakoba Kobala (1999). Pester program bosta zaključila s pesmijo iz Cankarjeve Erotike Vso svojo ljubezen iskreno, ki jo je vrhniški skladatelj Tomaž Habe uglasbil ob praznovanju Cankarjevega leta 2018.

Drugi večer, v soboto 26. septembra, bo v prvem delu koncerta zazvenel vibrafon – melodično tolkalo, s katerim se bo v klasični in jazz preobleki predstavil mlad nadobuden tolkalist Inti Pucihar (2003) ob spremljavi svojega očeta Jake Puciharja (1976), profesorja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V drugem delu pa bomo lahko slišali Vrhničanko, uspešno klarinetistko Mileno Keser (1995), ki trenutno zaključuje magistrski študij na prestižni univerzi Mozarteum v Salzburgu. Skupaj s pianistko Nadjo Rus (1993) bosta zaigrali deli Francisa Poulenca ter Roberta Schumanna.

Pred kratkim je Vrhničanom dobro znani Trio Rupnik s čudovitim koncertom na Sveti Trojici obeležil deset let ustvarjanja. V nedeljo, 27. septembra, se bodo vrnili na isto prizorišče, a z drugačnim programom, in tako obogatili praznovanje pete obletnice Festivala Vrhnika, katerega gostje so v preteklosti že bili. Družinski Klavirski trio Rupnik, ki ga sestavljajo violinistka Manca (1996), pianist Anže (1998) in violončelist Nejc (2000), se redno predstavlja na koncertih doma in v tujini, kot komorna zasedba in vsak posebej pa dosegajo z ustvarjanjem kvalitetne glasbe izjemno lepe dosežke. Tokrat se jim bo kot gostja pridružila sopranistkaUrša Lojen (1997).

Lepo vabljeni na vse tri koncerte!