Show menu

Poletje na Vrhniki:otroške prireditve

Park samostojnosti,
16:00 Zelena igrala
Eno od vodil Draga Zadnikarja je, da je vsak material in odslužen predmet primeren za ponovno uporabo in da ne smemo zavreči niti koščka lesa, saj s tem kot družba slabo vplivamo na svoje okolje. Sam različne odpadne kose (zavržene pralne stroje, peči, računalnike, kolesa ipd.) spreminja v interaktivna igrala in igre za velike in majhne otroke, za družine in vse ostale, ki se radi zabavajo, in ob tem razvijajo tudi svoje motorične spretnosti ter miselne sposobnosti.

18:00 Glasbena pravljica Mali plac
Mali plac je čarobno lep kraj in prijazen dom številnih močvirskih živali. Toda škratji urok z Malega placa prežene vse močvirske živali. Le želva zbere dovolj poguma, da se sooči s škratjo nadlogo. V temačnem škratjem gozdu jo čakajo tri zahtevne škratje uganke, saj škratje od vsega najraje sprašujejo zagonetne reči. A želva ve, da si tisti, ki reši škratovo uganko, pribori naklonjenost teh malih hudob. Bo želvi uspelo najti rešitev in pregnati škratji urok? Bo Mali plac spet postal prijazen dom mnogoterih močvirskih bitij?
Poučna zgodba o Malem placu pa je tudi izhodišče za razkošno glasbeno popotovanje, ki nosi ime Koncert močvirskih škratov. Prekaljena glasbenika Samo Kutin in Ana Kravanja ter pripovedovalka Nina Peče Grilc so namreč pravljico uglasbili na zelo poseben način. Otroci zgodbo in njeno sporočilo čustveno dojemajo skozi različne naravne zvoke, ki ponazarjajo razgibano močvirsko življenje, ti naravni zvoki pa se prelivajo v bolj abstraktne pravljične škratovske melodije in šume. Zgodba tako ustvari posebno zvočno okolje, ki nas prestavi v močvirski svet in tako preko naravnih zvokov pri otrocih vzbudi občutek poistovetenja z naravo.
Zgodba bo posebej ljuba vsem, ki živijo na Ljubljanskem Barju, saj je naravni rezervat Mali plac dom želve sklednice in privlačna naravna znamenitost. Pravljica o Malem placu je tako poklon temu koščku narave in spodbuda, da otroci razmišljajo o naravi, ki jih obdaja, in o pomenu skrbi zanjo.

18:50 Sodobni cirkus Izruvani
Predstava  z  gibom,  glasom  in  sodobnim  žonglira-njem  raziskuje  odnos  med  človekoma,  rastlinami  ter  gravitacijo.

Od 18. ure dalje
Origami delavnica 
Sedmeroglavi zmaj Varuh zakladov ne bruha ognja, temveč vodo. Na Ljubljanskem barju, kjer živi, je vode namreč na pretek. Zmaj varuje mnogo zakladov, med katerimi so tudi redke živali in rastline. Na delavnici si bodo lahko otroci iz papirja izdelali origami rožo, žabo, ptico ali kako drugo žival, pokukali pa bodo lahko tudi v zmajevo skrinjo zakladov in se s pravilnimi odgovori na zastavljene uganke potegovali za katero od nagrad v njej. 

Igranje igre Štrbunk  Štrbunk je preprosta zabavna družabna igra, pri kateri z metanjem vrečk na leseno ploščo zbiramo točke.

Knjižnica pod krošnjami (od 16. ure dalje)

V primeru dežja prireditev odpade. Vsi dogodki so brezplačni.
Vse obiskovalce naprošamo, da se prireditve udeležijo zdravi. Po navodilih NIJZ bomo izpolnili seznam udeležencev, v katerem boste podali svoje ime, priimek, naslov in telefon.