Show menu

Poletje na Vrhniki: otroške prireditve

Park samostojnosti,
18:00
Pikina velika dogodivščina
Najbolj zabavna šolska ura na svetu
Vabljeni v čisto pravo šolo z učiteljico Nogavico. Igrali se bomo igro Zobek ne jezi se iz otoka Kariestintin, kjer si nihče ne pere zob. Rešili luknjaste pravljice iz strašnega otoka Sikiruž, na katerem so smrtonosne kače pojedle svoje domače branje. Razgibali se bomo ob jutranji »migivadbi« s pesmico, ki sta jo Pika in njen očka napisala, ko sta ušla strašnim morskim psom in celo nekaj malega začarali.

18:50
Pot v Tadam
ulično gledališče 
V ulični pustolovščini »Pot v Tadam« trije igralci s tremi predmeti na enem mestu uprizarjajo divjo popotniško avanturo, pustolovščino, ki jih vodi preko gora, čez pečine, skozi tornado in po neukrotljivih slapovih. Z veščinami manipulacije predmetov gradijo letala in ladje ter s pomočjo pantomime ustvarjajo travnata obzorja, reke in celo bruhajoči vulkan, ki mu morajo junaki ubežati, če želijo svoje popotovanje tudi preživeti. »Pot v Tadam« je razburljiva ulična pustolovščina, nepričakovana ljubezenska zgodba in metafora za nekaj, kar iščemo vsi … boljši nov dan!

Delavnice (od 18. ure dalje):

Geolab
Otroške ustvarjalne delavnice  o fosilih, kamninah in mineralih. 
Otrokom bomo približali fosilne ostanke, kamnine in morda tudi minerale z vidika geologa ter jih seznanili z geološkim laboratorijskim delom. Z aktivno udeležbo se bodo otroci seznanili z različnimi načini preparacije fosilnih ostankov in izdelovanjem odlitkov nekaterih fosilnih ostankov, kot so amoniti, brahiodi ali celo dinozavri. Vsak udeleženec si bo lahko izdelal svoj odlitek, ga pobarval in odnesel domov za spomin. 

Izdelovanje iz gline
Otroci in mladostniki se na delavnicah spoznajo z glino, kot temeljnim gradivom svojih stvaritev, ki pri snovanju in oblikovanju nimajo omejitev. Pri delu uporabljamo različne barve in strukture gline, učimo se različnih tehnik oblikovanja in na koncu izdelke tudi zapečemo, da jim ostanejo v trajen spomin. S tem spoznajo osnovno tehnologijo oblikovanja od kepe surove gline do unikatnega izdelka.

Barvanje ščipalk
Ščipalke, kakršne smo včasih uporabljali le za obešanje perila, so v zadnjih letih dobile povsem novo vlogo. Uporabne so za zapiranje vrečk in druge embalaže, pripenjanje obvestil ali obešanje ključev, pa tudi dekoriranje. Z našo prijazno animatorko boste takšne pisane ščipalke domov odnesli tudi vi.

Knjižnica pod krošnjami (od 16. ure dalje)

V primeru dežja prireditev odpade. Vsi dogodki so brezplačni.
Vse obiskovalce naprošamo, da se prireditve udeležijo zdravi. Po navodilih NIJZ bomo izpolnili seznam udeležencev, v katerem boste podali svoje ime, priimek, naslov in telefon.