Show menu

Cankarjada 2018

Dvorišče Kluba vrhniških študentov,

Vabljeni na Cankarjado, ki jo tudi letos organizira Klub vrhniških študentov! 

Program:

Ponedeljek 3. 9.:

19:00  Otvoritev

20:00  BorZ & Afrobeat - Funk - Blues – World project (koncert)

Bor Zakonjšek je izurjen bobnar, kitarist in avtor, ki je svojo glasbeno pot začel že v zgodnjih letih. Glasbene zvrsti, ki jih je osvojil, se raztezajo od klasike in jazza do afriške glasbe, bluza in funka. Predvsem v vlogi bobnarja je gostoval v različnih zasedbah s številnimi slovenskimi glasbeniki. Tokrat se v zasedbi z Afrobeat - Funk - Blues - World projektom predstavlja v sveži bendovski postavi z glasbeniki iz različnih glasbenih svetov.


Torek 4. 9.:

19:00  KUD Oksimoron, KD Priden možic in Mosquito theater: Za narodov blagor (predstava)

Satirično, »žolča in sovraštva« polno komedijo je Cankar napisal na Dunaju, na uprizoritev pa je moral čakati šest let. Zunanji povod je dobil v političnih razprtijah tedanjih slovenskih meščanskih strank. Komedija se je razrasla v satirično zgodbo o sporu med Grozdom in Gornikom, ki spletkarita drug proti drugemu, da bi dobila bogatega Gornika – vse v imenu narodovih idealov. Nekonformistični novinar Ščuka odkriva njuno politično nenačelnost.

21:00  Na lepem prijazni (koncert)

Kultna zasedba Na lepem prijazni se je pred časom vrnila na odre z novim projektom Srceder. Melodramatsko pravljično grozljivko, pripoved o sodobni družbi v kateri sta edino vezivo denar in ljubezen, na prefinjen način, z liki iz navidezno drugega časa, prikazuje prepoznaven alternativno rockovski, mestoma funkovski in celo jazzovski zvok zasedbe. Med glasbo in literaturo se sprehajajo Ludvik Bagari kot frontmen, vokalist, interpret, Vojko Aleksić, kot edini član originalne postave zasedbe in njen kitarist z njima pa še Andjelko Knežević (spremljevalni vokal), Boštjan Franetič (kitara), Darko Hočevar (bas kitara), Luka Kuhar (bobni), Žiga Fabbro (saksofon, klaviature).


Sreda 5. 9.:

17:00  Rada Kikelj Drašler: Gozdni orkester (otroška delavnica)

Na glasbeni delavnici z otroki sprva raziskujemo kakšne zvoke oddaja naše telo. Ugotavljamo, da je tudi telo lahko inštrument. Naš glas je lahko tih ali glasen in lahko prepeva. Skozi igro ploskanja odkrivamo različne ritme. S prstki in tleskanjem zaigramo pesem dežja in odkrivamo skupno dinamiko. Uživamo v poslušanju in igranju inštrumentov, ki jih spoznavamo skozi zgodbo. Nato zapojemo pesmico v kateri nastopajo živali. Razdelimo   v brloge in vse skupaj narišemo in izrežemo. Svoji hišici dodamo tudi zvoke, nato pa jih zaigramo. Gozd se prebuja in sosed prebuja soseda. Navsezadnje zaigramo vsi skupaj in postanemo gozdni orkester.

20:00  Zavod BOB: Vse ali nič – Status quo na trgu dela (forumska predstava)

Špela gre v trgovino in kupi 50% znižan jogurt.Špela je utrujena od dela. Špela si želi nekoč dokončati študij.  Špela plačuje pokojninsko zavarovanje. Špela mora biti vedno na razpolago nadrejenim. Špeli se zdi, da je nemočna pri tem, da bi karkoli spremenila. Špela, ali s plačanim delom lahko preživljaš sebe in svojega otroka?

Pridi na interaktivno zakonodajno forumsko predstavo, kjer bomo uprizarjale in preizpraševale stanje in razmerja moči na trgu dela. Ukvarjale se bomo s tematiko prekernosti in izkoriščanja na delovnem mestu. Poskrbimo za bolj pravično prihodnost!


Četrtek 6. 9. 

20:00  Hlapci se ženijo (komedija)

Predstava je interaktivna in komunikativna  – z željo, da pritegne bolj kot klasične gledališke predstave. Ponudi vpogled v principe snovanja dramskega dela in mehanizme, ki ustvarjajo dramsko napetost, čustveno vpletenost in posledično vznemirljivo gledališko uprizoritev. Ob tem pa oriše temeljne značilnosti literarnega ustvarjanja Linharta in Cankarja in okolij v katerih sta živela – predstava se ukvarja tudi s spreminjanjem okolja in na razlike v odnosu do okolja (tako družbenega, kot naravnega) v Linhartovem, Cankarjevem in današnjem času ter s pomočjo umetnosti razvija občutljivost in dovzetnost do okolja, ki nas obdaja.


Petek 7. 9. 

20:00  Barbi šov (komedija)

Ženske so slabše voznice, neprestano govorijo in so popolnoma nerazumne, ko pride »tisti čas« v mesecu. Obožujejo čokolado, rdeče vino in petje pod tušem. Ko se pokvari pralni stroj, takoj pokličejo strokovnjaka, za zamenjavo žarnice pa prosijo soseda ali svojega dragega. So vedno urejene in v zadnjem stilu z modo, na zalogi pa imajo nešteto parov čevljev. Najraje na svetu cele dneve pospravljajo in kuhajo ter v mislih načrtujejo svojo sanjsko poroko. JA, PA KAJ ŠE!?!?

Resnica o ženskah še nikoli ni bila tako zabavna, kot v tej komediji. Barbi se šali na lasten račun, brez dlake na jeziku ruši stereotipe in pove čisto vse!

Vabljeni, da se ji pridružite na njeni poti in se od srca nasmejite :)

22:00  Prismojeni profesorji bluesa (koncert)

Glasbeno-žanrsko vijuganje in neobremenjenost, apokaliptični kitarski rifi, zvočne vibracije, ki spravljajo publiko v svojevrsten trans, zen atmosfera, virtuozno preigravanje glasbenih inštrumentov, domiselna improvizacija, srce in duša na odru ... To je nekaj elementov, ki jih bratovščina prismojeno dobre glasbe, skupina Prismojeni profesorji bluesa, ponuja občinstvu vsakič, ko se pojavi na takšnem ali drugačnem koncertnem prizorišču.

Kaj je torej resnično prismojenega v povezavi z njimi? Pravzaprav je poleg njihovega imena prismojeno zgolj to, če vam jih še ni uspelo spoznati, kot tudi to, če še niste seznanjeni z mitom o vseh kaj-ih, kdaj-ih in kako-jih, ki so se zvrstili eden za drugim, da se je četverica formirala v današnjo profesorsko postavo.
Marca letos je izšel tudi njihov nov studijski album z naslovom Wacky Blues Professors.


Sobota 8. 9. 

19:00 Dejmo Stisnt Teater: Črtice in linije (improvizirana komedija)

Po več kot 20 letih se bodo fantje vrhniškega teatra zopet spustili v drobovje del Ivana Cankarja in ponovno intepretirali nekaj njegovih najvidnejših in malo manj znanih črtic. V premierni izdaji Cankarjade so predstavili klasike kot so Skodelica kave, Sova, Brat Francelj ... tokrat pa bo opus še širši. Ob stoletnici smrti bodo po duši mladi gledališčniki poskrbeli, da se bo pokojnik v grobu obračal kot odojek iz ličko-senjske županije. In najbrž tudi mati ne bodo mirno ležali.

21:00  Počeni škafi (koncert)

Počeni Škafi so ulični swing bend iz Ljubljane. Navdih črpajo iz tradicionalnega jazza, ki ga preigravajo nemuzejsko, živo in samosvoje. Nekaj pesmi so prevedli v slovenščino, v avtorski komadih pa se spogledujejo tudi s šansonom. Radi igrajo tako na ulicah, kot v koncertnih in plesnih dvoranah. So mešanica nasprotujočih si elementov: starega in modernega, intimnega in razvratnega, elegantnega in eksplozivnega, poetičnega in razburljivega. Predvsem pa so nekaj, kar močno diši po ljubezni.

22:00 Papir (koncert)

Delovanje Papirja sledi konceptu iz zlatega obdobja slovenske popevke, ko so za besedila skrbeli vrhunski tekstopisci, za glasbo skladatelji, za izvedbo pa virtuozni inštrumentalisti in pevci. Ne preseneča, da je Vilčnik glasbeno gibanje okoli skupine imenoval nova popevka. Tudi slogovno je njihova glasba, ki jo uradno ustvarjajo od leta 2009, usmerjena v jazz in šanson s ščepcem popa. Njihove skladbe gredo zlahka v uho, besedila pa so poglobljena, duhovita in izvirna, saj osvetljujejo življenjske situacije iz zornih kotov, ki jih nismo vajeni.