Show menu

Gregorjevo 2019 - Pomlad prihaja

Ob potoku Bela, Vrhnika - Vas,

Znameniti svetnik sv. Gregor velja za začetnika pomladi. Začenja se toplejše vreme, sonce topleje greje, prvi popki nabreknejo in ptički veselo žvrgolijo. Odtod tudi na Slovenskem govorica, da se na Gregorjevega dan ptički ženijo. Te dni se podaljša tudi dan. Obrtnikom ni več treba delati ob luči. Običaj je, da se v tem času »luč v vodo zanese«. 

Običaj, ki ga ohranjamo še danes je, da se po potoku spusti ladjice, vanjo pa se, kot simbol luči položi svečko. Vabimo vas k potoku Bela, kjer bomo praznovali začetek pomladi in spustili gregorčke po potoku.

Program:

15.00 - 17.00 Delavnice izdelovanja gregorčkov Delavnice za otroke in starše bodo potekale v Domu upokojencev (Idrijska cesta 13, Vrhnika). Mentorji s Turističnega društva Blagajana bodo pripravili naravne materiale, vaša naloga pa bo, da uporabite domišljijo in inovativnost. Pri delu vam bodo pomagali tudi člani Modelarskega društva Vrhnika (v primeru epidemije gripe, bodo aktivnosti potekale v prostorih KS Vrhnika-Vas, Tržaška cesta 11)

17.15 Odhod na prizorišče dogajanja in naprej proti mostu na Dobovičnikovi, kjer nam bodo gasilci PGD Vrhnika pomagali pri polaganju gregorčkov v potok Bela.

17.30 Spust gregorčkov v potok Bela (Dobovičnikova 1)

Od 17. ure dalje program na odru pri kapelici, potekal bo koncert orkestra Big Band Vrhnika. Na stojnici boste lahko poskusili dobrote, ki jih bodo spekle članice Društva kmečkih in podeželskih žena Vrhnika. Za prijetno vzdušje in druženje pa bodo skrbeli člani Društva ljubiteljev narave in običajev Vrhnika, ki so že od samega začetka pobudniki prireditve.