Show menu

V objemu sprožilca ali pot do točke nič

Cankarjev dom Vrhnika,
foto: Ajda Flere
foto: Ajda Flere

Vrhničan Jernej Bizjak (r. 1987) sodi med peščico slovenskih plesalcev, ki jim referenčne mednarodne odrske deske predstavljajo že povsem domača tla. Šolal se je na priznani rotterdamski plesni akademiji CODARTS na Nizozemskem, kasneje pa končal podiplomski študij na Institut del Teatre (IT Dansa) v Barceloni. Plesno pot je nadaljeval v Kopenhagnu kot član danskega plesnega gledališča Danish Dance Theatre. Kasneje je sodeloval z različnimi mednarodnimi koreografi in plesalci, ki sodijo v vrh sodobne plesne produkcije. Znotraj projektov je nastopil širom sveta: Danska, Švedska, Norveška, Finska, Poljska, Kitajska, Tajska, Južna Koreja, Nizozemska, Nemčija, Italija, Litva, Latvija, Anglija, Rusija in Združene države Amerike.

»V objemu sprožilca ali pot do točke nič« je prvi avtorski projekt Jerneja Bizjaka, ki bo premiero doživel na slovenskih tleh. Po besedah dramaturginje Sare Živkovič »plesna predstava raziskuje in sočasno razbija stigmo duševnih bolezni. Statistike (zastrašujoče) kažejo, da ima skorajda že vsak posameznik neko izkušnjo s tem; bodisi sam bodisi je bolezen doletela koga od njegovih bližnjih ali vsaj znancev, sosedov. Lahko gre za depresijo, anksioznost, nevrozo, psihozo… Tega je danes veliko. Skozi predstavo se tako soočamo z intimnim svetom posameznika v hudi življenjski stiski, kjer ga prežemajo tesnoba, dvom in nemoč. Naš cilj je prikazati potek, linijo duševne bolezni, hkrati pa poudariti, da obstaja tanka meja med t.i. normalnostjo in motnjo. V gledalcu si želimo spodbuditi zavedanje o težavah tovrstnih motenj in mu ponuditi boljši vpogled, razumevanje. Pestra pot se namreč skriva tako v samem poteku bolezni, kot tudi znotraj tistih, ki jih le-ta doleti. Kaj vse se torej dogaja od nastanka, od sprožilca tegob, pa vse do konca, do točke nič.«

Vstopnina: 10 €7 € za dijake, študente in upokojence. Nakup vstopnic je možen v TIC Vrhnika, na portalu mojekarte.si in pol ure pred predstavo na blagajni Cankarjevega doma Vrhnika.

Produkcija: Zavod za sodobno umetniško prakso in teorijo 0.1 (Zavod 0.1)

Koreografija in izvedba: Jernej Bizjak

Glasba: Matija Strniša

Video: Rok K. Nagode

Dramaturgija: Sara Živkovič

Scenografija: Adriana Furlan

Oblikovanje svetlobe: David Orešič

Glas: Vid Klemenc

Partnerji: Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, Klub vrhniških študentov, Humanistično in umetniško društvo »O«. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana.