Show menu

Vrhniške jame

Skrivnostni in prečudni podzemni svet …

Vrhnika leži na robu kraškega sveta, zato je njena okolica, tako kot ostala kraška Slovenija, polna podzemnih rovov, brezen, rek in dvoran. Registriranih jam je ogromno, med njimi Pajsarjeva jama, jama v kamnolomu Lesno Brdo, Lokančevo brezno, Roparska jama, jama pri Gnezdu, Brezno pravilne odločitve, Tonikovo brezno, Žirovcova jama, Ferranova buža in Vrhniška jama.

Vrhniška jama
Vrhniška jama

Vrhniška jama se nahaja na Raskovcu v bližini Štampetovega mostu, nosi katastrsko številko 6189, je dolžine 200 m in doseže do 34 m globoko. Ponaša se s čudovitimi sigami in bogatim živalskim svetom. Dostop je otežen zaradi problematičnega vhoda in je možen le ob spremstvu izkušenih jamarjev. 

Žirovcova jama je dobila ime po domačiji Pri Žirovcu, na katere zemljišču se nahaja. Vhod v jamo leži dva kilometra severozahodno od Ulovke nad Vrhniko in je komaj dovolj velik, da skoznjo vstopi človek. Vendar je trud kmalu poplačan, saj jama v nadaljevanju pokaže svojo edinstvenost in dragocenost. Jama se namreč razteza v dolžino petih kilometrov, kar je bilo pravo presenečenje za jamarje in velika posebnost, saj velja, da v dolomitni kamnini daljših jam sploh ni. Danes je na teh petih kilometrih zabeležen fantastičen labirint meandrov, brezenc in kanjonov. Žirovcova jama je bila odkrita leta 2006 in je postala deset tisoča raziskana podzemna jama v Sloveniji. Ogled je zaradi težkega vstopa možen le pod strokovnim vodstvom jamarjev.

Slap v Ferranovi buži
Slap v Ferranovi buži

Ferranova buža je naslednja posebna jama - v njej se namreč nahaja najgloblji slap v Sloveniji s stalno vodo. Slap pada v globino 50 m. Jamarji so se v Ferranovi buži od začetne odprtine, ki meri le 15 cm, dokopali do globine 358 m in dolžine rovov 2340 m. V jami je zelo bogat živalski svet, saj so v njej našli 16 živalskih vrst, med njimi tudi človeško ribico. Odkrili so tudi suho južino, ki je postala prva jamska suha južina v Sloveniji, kar je tudi odkritje nove živalske vrste, rodu Hadzinina. Poimenovali so jo - Hadzinina ferrani.

Roparsko jamo so odkrili leta 2003 pod okriljem Jamarskega kluba Železničar iz Ljubljane. Vhod vanjo je 12 m globoko brezno v obliki zvona, ki se konča na dnu premera 6 m. V nadaljevanju jame se odpre prostor imenovan Baza. Tu se jama razcepi na dva meandra. Jama je obdarjena s sigami in je dolžine 388 m ter globine 87 m. Zanimivost - ime jame je vezano na roparja, ki je vlamljal v avtomobile jamarjev medtem, ko so potekale raziskave v njenih globinah.

Obisk neturističnih jam je dovoljen zgolj jamarjem oz. članom jamarskih društev/klubov.

 

Jamarski klub Železničar Ljubljana

www.jkz.si

info@jkz.si

GSM: 041 707 689

TIC Vrhnika
(01) 755 10 54
051 661 063