Show menu

Kuclerjev kamnolom

Obiščite kamnolom, ki ga je narava v milijonih let oblikovala v naravni amfiteater, prostor navdiha in v nebo vpijoče tišine.

Kuclerjev kamnolom, ki je bil leta 1991 razglašen za naravni geološki spomenik, se nahaja na obronku Ljubljanskega barja med Brezovico in Vrhniko, v vasi Lesno Brdo. Ime je dobil po nekdanjem lastniku, v njem pa so v preteklih stoletjih kopali črni in sivi apnenec, ki je nastal v obdobju triasa, pred približno 225 milijoni let. Kamnina je bila zaradi lepega črno-belega kontrasta (rezultat kalcitnih žilic v apnencu) vedno cenjena kot arhitektonski kamen. V Ljubljani je več kamnitih izdelkov, katerih material izhaja iz tega kamnoloma, med drugimi »Črni kralj« v cerkvi sv. Jakoba in kipa dveh gigantov na portalu semenišča.

Kamnolom je danes poznan tako po bogatem nahajališču fosilnih školjk in drugih mikrofosilov kot tudi po izredno lepem primeru tektonske gube. Temno sivi do črni apnenec z vložki skrilavega laporja je široko razgaljen v bližnji okolici na več mestih.  V kamnolomu je postavljen tudi geološki stolpec, ki prikazuje kamnine širšega območja, nekoliko stran pa stojijo nekateri kipi, ki so jih na mednarodnem kiparskem simpoziju izdelali različni umetniki.

ZEMLJEVID

TIC Vrhnika
(01) 755 10 54
051 661 063