Show menu

Rupnikova linija na Zaplani

Raziščite vojaško zgodovino Zaplane in pri tem poskrbite tudi za svoje telo … gor in dol po gričevju in hribovju, levo in desno po sprehajalnih poteh.

Utrdba Rupnikove linije na Zaplani

V času pred drugo svetovno vojno je bila na Zaplani grajena Rupnikova linija, sistem utrdb, ki jih je Kraljevina Jugoslavija začela graditi na ozemlju zahodne Slovenije v pričakovanju italijanskega napada. Ime je linija dobila po jugoslovanskem generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku. Obrambna črta na ozemlju današnje Slovenije sicer ni nikoli sodelovala v neposrednih spopadih, saj je bila zaradi umika jugoslovanske vojske zapuščena še pred splošnim italijanskim napadom.

Vlogo in delovanje bunkerjev lahko pobliže spoznate, če se podate po tematski poti Rupnikova linija, ki je enostavna, pregledna in prijetna. Ogledate si lahko celo notranjost nekaterih še ohranjenih bunkerjev, ki jih italijanska vojska po zasedbi tega ozemlja kljub načrtnemu uničevanju ni porušila.

Pot pričnete pri Gostišču Mesec na Zaplani. Dolga je približno  tri kilometre, ima 120 metrov višinske razlike, vmes pa si lahko na klopcah dvakrat naberete novih moči. Za pot potrebujete približno uro in pol časa.

Še zanimivost - ob poti se nahaja pet energetskih točk.

ZEMLJEVID

TIC Vrhnika
(01) 755 10 54
051 661 063
Družinsko gostišče in prenočišča Mesec
(01) 754 14 24
041 812 314
Jerinov Grič 44, Zaplana, Vrhnika