Show menu

Rimski zid - Claustra Alpium Iuliarum

Vzemite pot pod noge, odkrivajte zelene kotičke po Vrhniki in njeni okolici ter poiščite dragocene izkopanine, ki kljubujejo zobu časa že vse od antike.

Ostanki rimske trdnjave pri vrhniškem pokopališču.
Rekonstruiran stolp na Vrhniki
Rekonstruiran stolp na Vrhniki
Stolp na Zaplani
Stolp na Zaplani
Rimski zid
Rimski zid
Claustra Alpium Iuliarum - logo
Claustra Alpium Iuliarum - logo

Zaplana je vas zahodno od Vrhnike, razprostrta po gričih in hribih vzhodnega Rovtarskega hribovja in sestavljena iz množice manjših zaselkov. Območje ima pomembno vojaško-strateško lego od antičnih časov dalje. Tako so na pobočjih še danes vidni ostanki rimskega obrambnega zidu (Claustra Alpium Iuliarum), zgrajenega v 3.-­4. st. n. št., ki naj bi branil Rimski imperij pred vdori vzhodnih ljudstev. 

Na območju občine Vrhnika,  med Verdom in Zaplano je bil zid dolg skoraj 10 km, širok 1 m in visok 2 do 3 m. Drugi pomembni odsek rimskega obrambnega  zidu z številnimi stražnimi stolpi je potekal preko Pokojišča.

V bližini Štampetovega mostu v sklopu rimskega obrambnega zidu stoji edini rekonstruiran obrambni stolp, ki je varoval rimsko cesto.

Ostanki rimske trdnjave pri vrhniškem pokopališču

V 3. stoletju je Rimski imperij zaradi nenehnih vdorov barbarskih plemen proti osrčju imperija povečal število vojakov in vojaških postojank v provincah. Pri pokopališču je ohranjen del vogalnega stolpa peterostrane trdnjave, ki je varovala rimsko naselje pod današnjim Gradiščem in cerkvijo sv. Pavla. Trdnjavo je s pristaniščem ob Ljubljanici povezovala pot pod današnjo Staro cesto.

Turnovše

Na Turnovšah so vidni ostanki rekonstruiranega rimskega opazovalnega stolpa, ki je imel strateški pomen v nemirnih časih 3. stoletja. S stolpa je bil in je še danes lep pogled na Vrhniko in cesto, nekoč imenovano Avgustejska cesta (med Aquileio in Emono).

Projekt je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v okviru Programa čezmejnega sodelovanja INTERREG V-A Slovenija-Hrvaška 2014 – 2020. Več o projektu: 
TIC Vrhnika
(01) 755 10 54
051 661 063