Show menu

Grad Bistra

Vstopite v svet zgodovine. Občudujte lepoto gradu, ki je kljuboval stoletjem ter se sprehodite po muzeju, ki slavi tako preteklost kot tudi napredek in modernizacijo.

Grad Bistra pri Vrhniki

Kartuzija Bistra je bila ustanovljena leta 1255 kot prva kartuzija na Kranjskem in je poleg Žičke kartuzije, Kartuzije Jurklošter in Kartuzije Pleterje ena izmed štirih kartuzij na ozemlju Slovenije. Sprva se je imenovala »Vesela dolina« oziroma po nemško tudi Freudental, kasneje po bližnji Borovnici, konec 15. stoletja pa se pojavilo ime Bistra.

Prva polovica 14. stoletja predstavlja višek delovanja samostana, ko se je kartuzija tudi močno širila in vlagala v delovanje samostanske knjižnice, kjer so ustvarjali številne prepise in izvorna dela. Kasneje se je pričelo počasno propadanje samostana, ki so ga večkrat prizadeli požari, leta 1670 pa tudi močan potres. Dokončen propad za samostan je pomenil odlok cesarja Jožefa II. o razpustitvi vseh samostanov, ki niso pripevali k blaginji države.

Posest se je po tem razdelila na več delov – deloma je bila zaplenjena, deloma je prešla v roke Cerkve, deloma pa so jo prodali. Današnjo grajsko podobo je posest dobila po mnogih prezidavah sredi 19. stoletja, ko je prešla v last družine Galle. Leta 1945 je bila posest nacionalizirana, od leta 1951 pa je v gradu, ki je tudi kulturni spomenik državnega pomena, Tehniški muzej Slovenije.

ZEMLJEVID

Tehniški muzej Slovenije
(01) 750 66 70
TIC Vrhnika
(01) 755 10 54
051 661 063