Okusi Cankarjevih časov
Lačni? Bi
želeli jesti, kot je jedel Cankar? Enostavno, pridite na Vrhniko, kjer vam bomo
postregli omamno dišeče jedi in o njih povedali tudi kakšno zanimivo zgodbo.
V zadnjem času skušamo na Vrhniki
obuditi tradicionalno, lokalno značilno hrano. Del te
kulinarike so zagotovo tudi jedi iz časa
Ivana Cankarja. Z mislijo na pisatelja, njegovo delo in obdobje, v katerem
je živel, smo oblikovali dva okusna menija, ki ju lahko po dogovoru naročite v več
gostilnah na Vrhniki - v gostilnah Bajc, Bistra, Pri Kranjcu in Cankarjev hram.
Štruklje s suhimi slivami vam bodo postregli v hotelu Mantova, v Gostilnici Stara Kašča, v gostilnah Bajc, Bistra, Cankarjev hram in Pri Kranjcu.
Cankarjeva južina
- zaroštan krompir
- prešce
- štruklji s suhimi slivami
|
Cankarjeva pojedina
- goveja juha z ribano kašo
- majaronov krompir
- telečja pečenka
- sezonska solata
- štruklji s suhimi slivami
|
Prešce
Posebno omembo si na tem mestu zaslužijo prešce. Prešce so majhni hlebčki kruha, ki jih Cankar večkrat omenja v svojih delih. Slovenci
smo imeli včasih zanimivo navado, ki spremlja praznik vseh svetih. Ob tem
prazniku so gospodinje iz ostankov različnih vrst moke spekle večje število
hlebčkov. Razdelile so jih otrokom in beračem pred cerkvijo ali pokopališčem.
Ponekod so otroci kar sami hodili od hiše do hiše in v zameno za molitev za pokojne
dobili kruhke, imenovane prešce ali vahtiči. Marsikateri revni družini so
prešce, zbrane ob tem prazniku, pomagale
preživeti zimo. Nekatere gospodinje so napekle tudi več sto hlebčkov.
Veljalo pa je, da je treba razdeliti vse, drugače bi se prihodnje leto
pridelkom na polju slabo godilo.
Danes
se prešce priležejo kot mala malica ali prigrizek. Sodobna različica prešc so okusni hlebčki iz različnih vrst moke z
raznovrstnimi nadevi.