Show menu

Cankarjeva skodelica kave

Razvajajte svoje brbončice s skodelico sveže pražene kave.

Skodelica kave je ena najbolj znanih črtic Ivana Cankarja, v današnjem času pa Cankarjevo skodelico kave povezujemo z omamnimi dišavami in božanskim okusom. Ko boste na Vrhniki, si le privoščite vrhunsko mešanico kave, ki je pražena v pražarni na Vrhniki. S seboj domov pa vzemite tudi skodelico z motivom Ivana Cankarja, ki bo vaše vsakdanje pitje kave spremenila v posebno priložnost.

Cankarjevo skodelico kave lahko naročite v zavetišču Planina nad Vrhniko, v gostilnah Bajc in Pri Kranjcu, v baru Levček (Ljubljanska cesta 16, Vrhnika) in v koči Star maln. Kavo iz vrhniške pražarne 'za na pot' vam postrežejo v cvetličarni Karmen na Sodnijskem trgu.

Cankar v črtici Skodelica kave piše o svojem krivičnem postopanju do drugih. Še posebej se spominja priložnosti, ko je svojo mater prosil za skodelico črne kave, kljub temu, da se je zavedal, kako težko bi si jo privoščila. Ko mu jo je mati vseeno uspela prinesti, jo je grobo zavrnil in s tem močno prizadel.

Začul sem tihe korake na stopnicah. Prišla je mati; stopala je počasi in varno, v roki je nesla skodelico kave. Zdaj se spominjam, da nikoli ni bila tako lepa kakor v tistem trenutku. Skozi vrata je sijal poševen pramen opoldanskega sonca, naravnost materi v oči; večje so bile in čistejše, vsa nebeška luč je odsevala iz njih, vsa nebeška blagost in ljubezen. Ustnice so se smehljale kakor otroku, ki prinaša vesel dar.

Jaz pa sem se ozrl in sem rekel z zlobnim glasom:

»Pustite me na miru! ... Ne maram zdaj!«

TIC Vrhnika
(01) 755 10 54
051 661 063