Show menu

Cankarjev dom Vrhnika

Obiščite kulturni dom, poimenovan po vrhniškem pisatelju in dramatiku Ivanu Cankarju ter postavljen na slovenskem šopku. Dobesedno.

Cankarjev dom Vrhnika

Na kaj pomislite, ko najavijo predstavo v Cankarjevem domu? 'Kje bi parkirali - na Trgu republike ali pod Kongresnim trgom?' Včasih to vprašanje ni pravo ... Vrhničani in okoličani pomislijo 'Hitro moram v TIC Vrhnika, da si zagotovim vstopnico.' Tako je, Cankarjev dom stoji tudi na Tržaški 25 na Vrhniki. Tam stoji celo 40 let dlje kot Cankarjev dom v Ljubljani. 

Že konec maja v letu 1938 so namreč blagoslovili temeljni kamen, na katerega je župan Hren položil še slovenski šopek iz rdečih nageljnov in rožmarina, nato pa vse skupaj zazidal. Dobrih 5 mesecev kasneje, 13. novembra, je potekala slovesna otvoritev Prosvetnega doma, ki je nato v naslednjih desetletjih gostil številne predstave in proslave. Še istega leta je v domu zaživel tudi kino, ki je med takratnimi 35-imi slovenskimi kinematografi veljal za enega najboljših. Filmske predstave so bile tudi najbolj obiskane, tako med vojno kot tudi po njej.

Prosvetnemu oziroma Kulturnemu domu, kakor so ga tudi imenovali, so leta 1946 spremenili naziv in mu nadeli ime po vrhniškem pisatelju in dramatiku Ivanu Cankarju. Tudi danes stavba ostaja in živi kot pomembno kulturno središče mesta, občine in bližnje okolice. V avli in mali dvorani si lahko tako ogledate občasne razstave slikarjev, kiparjev..., prisluhnete predavanjem in sodelujete na okroglih mizah, v veliki dvorani pa uživate v gledaliških predstavah, proslavah, nastopih, koncertih in filmih, ki jih zavrti Kino CD Vrhnika.

Razstave v Avli in Galeriji v Cankarjevem domu Vrhnika si je mogoče ogledati od ponedeljka do petka od 10. do 13. ure, ob nedeljah od 10. do 12. ure in ob drugih prireditvah. (Galerija je ob filmskih projekcijah zaprta).

ZEMLJEVID

TIC Vrhnika
(01) 755 10 54
051 661 063
Tržaška cesta 25, 1360 Vrhnika