Show menu

Tehniški muzej Slovenije

Kraj, kjer tehniška dediščina in narava pripovedujeta nešteto zgodb …

Zbirka Titovih avtomobilov v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki

Največji slovenski muzej, Tehniški muzej Slovenije, se nahaja v idiličnem okolju le 20 km iz Ljubljane. V nekdanjem kartuzijanskem samostanu so na ogled številne stalne in občasne razstave s področij kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, elektrotehnike in tiskarstva.

Vašo pozornost bodo zagotovo pritegnili Titovi avtomobili, najstarejši ohranjeni avtomobil v Sloveniji, bogata zbirka koles, furnirnica, lokomobila, kovačija, trofeja medveda, ki je leta 1973 postal svetovni prvak, in še marsikaj zanimivega. V zadnjih letih so bile posamezne zbirke prenovljene, nekatere postavljene na novo (Razvoj tekstilne industrije na Slovenskem, gozdarski in lesarski oddelek, zgodovina koles ter rekonstrukcija mehanične delavnice).  Od marca 2014 je na ogled tudi nova stalna razstava »Naš dragi avto«, o več kot 100 letni zgodovini avtomobilizma na Slovenskem.  

Če vas zanima več kot le ogled zbirk, se udeležite sobotnih tečajev in delavnic, tematskih nedelj ter znanstvenih festivalov. V okviru tematskih nedelj prirejajo delavnice za otroke, tematska vodenja, projekcije filmov, predavanja in demonstracije, preko katerih lahko obiskovalci resnično začutite tehnološki duh preteklosti. Prikazali vam bodo peko kruha v krušni peči, klekljanje, kovanje podkev, ročno stavljenje črk, poizkuse Nikole Tesle in še marsikaj zanimivega. Ob sobotah se lahko pridružite delavnicam, na katerih boste spoznali osnove restavratorstva, kaligrafije, polstenja, izdelovanja intarzije, peke kruha ali pletenja košar. Večkrat letno v sodelovanju z izobraževalnimi institucijami prirejajo Dneve znanosti in tehnike, ki so še posebej zanimivi za šolarje in ljubitelje tehnike.  Za šolske skupine in vrtce izvajajo tudi vodene oglede, številne demonstracije in delavnice, ki so prilagojene učnim načrtom.

Po končanem ogledu muzeja si lahko  privoščite še prijeten počitek v mirnem naravnem okolju ob pomirjajočih zvokih žuborečega muzejskega potoka.  

Odpiralni čas in cenik

ZEMLJEVID

Tehniški muzej Slovenije
(01) 750 66 70
041 526 288
TIC Vrhnika
(01) 755 10 54
051 661 063