Show menu

Sv. Trojica

''Bela kakor nevesta se sveti na holmu Sveta Trojica, razgleduje se po solnčni ravni, po tihem, sanjajočem močvirju, do Žalostne gore in do Krima.'' (Ivan Cankar, Aleš iz Razora)

Pot na Sv. Trojico nad Vrhniko

Če si zaželite lahkotnega vzpona do razgledne točke nad Vrhniko, vam priporočamo, da se podate do vrha Sv. Trojice. Priporočamo, da vzpon začnete pri cerkvi sv. Lenarta v središču Vrhnike. Pot vas bo vodila mimo spominske hiše Ivana Cankarja in po makadamskih poteh do vrha, kjer se vam bo odprl razgled na Vrhniko, v lepem vremenu pa vse do Ljubljane. Sprehodite se okoli cerkve sv. Trojice, o kateri kroži zanimiva legenda. Odpočijte si na Cankarjevih brkih in uživajte v čudoviti naravi.

Legenda

Marsikdo se ob pogledu na cerkev vpraša, kako to, da so se Vrhničani odločili postaviti tako veliko in imenitno cerkev na vrh hriba. Legenda pripoveduje o pastirici, ki je na tem hribu pasla ovce. Nekoč se je zgodilo, da so vse naenkrat izginile in po dolgem iskanju je celotno čredo našla na vrhu hriba. Ovce so bile zbrane okoli podobice, na kateri je bila naslikana Sveta Trojica. Videti je bilo, kakor da molijo pred njo. Naslednji dan se je dogodek ponovil. Takrat je pastirica podobico vzela in jo nesla k domačemu župniku. Povedala mu je, kako je dvakrat našla ovce pri isti sličici. Župnik je podobico spravil v svoj molitvenik. Toda naslednji dan so bile ovce spet na istem kraju. Tam je pastirica našla tudi podobico, ki jo je prejšnji dan izročila župniku. Vzela jo je in mu jo nesla. Ta je pogledal v svoj molitvenik, ki pa je bil prazen ... Nenavadni dogodek so takrat ljudje razumeli kot znamenje, da morajo na mestu, kjer se je vse skupaj dogajalo, pozidati cerkev v čast Sveti Trojici. Zgodba, o kateri pripoveduje tudi Cankar, pravi, da je pastirica pomagala pri gradnji. Nosila je vodo iz Ljubljanice k cerkvi vrh griča. Nekoč se je spotaknila in tako nesrečno padla, da je umrla. Njeno lobanjo naj bi vzidali za glavnim oltarjem in kdor prisluhne pri odprtini za oltarjem, bo slišal šumenje vode...

ZEMLJEVID

TIC Vrhnika
(01) 755 10 54
051 661 063