Show menu

Sprehod skozi zgodovino

V družbi izkušenega vodiča se sprehodite po zeleni, zanimivi in »prečudni« Vrhniki.

Lovski tabor
Valvasorjeva Vrhnika (17. stoletje)
Valvasorjeva Vrhnika (17. stoletje)
Oberlaibach (1910)
Oberlaibach (1910)
Središče Vrhnike
Središče Vrhnike
Stara cesta
Stara cesta

Ogled mestnega središča Vrhnike traja okvirno 2 uri. Na lahkem sprehodu boste izvedeli več o:

  • Prvih poselitvah na območju sedanje Vrhnike in o arheoloških najdbah na širšem območju Vrhnike, ki kažejo na prisotnost in delo človeka na tem območju že v obdobjih prazgodovine (najdba osti pri Sinji Gorici) in starega veka (najdba najstarejšega do zdaj znanega lesenega kolesa na svetu na Starih Gmajnah)
  • Rimskem obdobju, ko je bila Vrhnika oziroma Nauportus (navis  - ladja, portus – pristanišče) križišče poti in pomembna obmejna postojanka rimskega imperija. Na tem območju so vidni tudi ostanki obrambnega rimskega zidu, imenovanega Claustra Alpium Iuliarum (Rimski limes ali Ajdovski zid)
  • Srednjeveški Vrhniki, ki je imela več različnih nazivov (Hiperlabacum, De superiori Laibaco, Oberlaybach, Ober Laybach, Vernich), vse dokler se ni uveljavilo slovensko ime, pod katerim je znana še danes. Valvasor pripoveduje, da je bila Vrhnika trg že leta 1325 in je predstavljala enega najstarejših trgov bivše dežele Kranjske, kjer so gospodovali “vrhniški gospodje”.     
  • Zlati dobi Vrhnike, ki jo je le-ta doživela v 17. stoletju, zahvaljujoč prometni povezavi Trst-Ljubljana-Dunaj, in veliki gospodarski krizi, ki ji je sledil pojav novih gospodarskih panog (gozdarstvo, žage, les, mlini, mlekarstvo …)
  • Sodobni Vrhniki, ki je leta 1955 uradno postala mesto. Danes v občini, ki se razteza čez 115 km2, živi okoli 16.000 prebivalcev, v samem mestu pa okoli 7.500.

Cenik

TIC Vrhnika
(01) 755 10 54
051 661 063