SISI
Show menu

Okusi Cankarjevih časov

Lačni? Bi želeli jesti, kot je jedel Cankar? Enostavno, pridite na Vrhniko, kjer vam bomo postregli omamno dišeče jedi in o njih povedali tudi kakšno zanimivo zgodbo.

V zadnjem času skušamo na Vrhniki obuditi tradicionalno, lokalno značilno hrano. Del te kulinarike so zagotovo tudi jedi iz časa Ivana Cankarja. Z mislijo na pisatelja, njegovo delo in obdobje, v katerem je živel, smo oblikovali dva okusna menija, ki ju lahko po dogovoru naročite v več gostilnah na Vrhniki - v gostilnah Bajc, Bistra, Pri Kranjcu in Cankarjev hram.

Štruklje s suhimi slivami vam bodo postregli v hotelu Mantova, v Gostilnici Stara Kašča, v gostilnah Bajc, Bistra, Cankarjev hram in Pri Kranjcu.

Cankarjeva južina

  • zaroštan krompir
  • prešce
  • štruklji s suhimi slivami

Cankarjeva pojedina

  • goveja juha z ribano kašo
  • majaronov krompir
  • telečja pečenka
  • sezonska solata
  • štruklji s suhimi slivami

Prešce

Posebno omembo si na tem mestu zaslužijo prešce. Prešce so majhni hlebčki kruha, ki jih Cankar večkrat omenja v svojih delih. Slovenci smo imeli včasih zanimivo navado, ki spremlja praznik vseh svetih. Ob tem prazniku so gospodinje iz ostankov različnih vrst moke spekle večje število hlebčkov. Razdelile so jih otrokom in beračem pred cerkvijo ali pokopališčem. Ponekod so otroci kar sami hodili od hiše do hiše in v zameno za molitev za pokojne dobili kruhke, imenovane prešce ali vahtiči. Marsikateri revni družini so prešce, zbrane ob tem prazniku, pomagale preživeti zimo. Nekatere gospodinje so napekle tudi več sto hlebčkov. Veljalo pa je, da je treba razdeliti vse, drugače bi se prihodnje leto pridelkom na polju slabo godilo.

Danes se prešce priležejo kot mala malica ali prigrizek. Sodobna različica prešc so okusni hlebčki iz različnih vrst moke z raznovrstnimi nadevi.